Teslatour Telemark

Sommerferie i august er ikke så aller værst. Verken veger eller overnattingssteder i Norge er så overfylte da som de kan være i juli. Og … været kan jammen vise seg fra en vel så god side som tidligere på sommeren. Dette slo til for vår del, kun med avbrekk av noen nattlige byger uten betydning for oss personlig.

Denne gangen gikk Teslaferien til trivelige Telemark. Hvorfor kan noen spørre. Ja hvorfor ikke bli mer kjent i eget land og dessuten gjenoppdage et fylke som vi har gode minner fra den gang det var sommer og man dro på ferie med fire små barn i en stor van … og da man var tosomme og raste rundt på en leid motorsykkel.

Denne gangen ville vi både oppdage nye og se igjen gamle steder – med nye øyne.

Men. Målet for turen var også vegen … og fôr en veg! La oss begynne med kjente og kjære Geiranger.

Her var vi selvsagt ikke alene om å ville beundre den spektakulære utsikten til fjorden og fjellene, men det gikk greit å få plass ved utsiktsplatået.

Herfra gikk ferden videre over Grotli og Valdresflya.

Natten kom og ble til dag på Beitostølen. Og jammen hadde ikke naboen også Tesla…

Vegen videre gjennom vårt vakre land endte for noen dager på historiske og enestående Rjukan. En av Norges første byer som ble planlagt fra grunnen av og tegnet av arkitekter. Tenk, selv postkassene og parkbenkene ble designet spesielt. Rjukan ble anlagt tidlig på 1900-tallet på grunnlag av Norsk Hydros kunstgjødselproduksjon. Denne norske oppfinnelsen revolusjonerte landbruket verden over. Slik skapte elektrisk kraft basert på fossefallene på Rjukan unik industrihistorie. Rjukan havnet derfor i rettferdighetens navn på UNESCOs verdensarvliste i 2015.

                                                                                     Vemork

Så glad kan man bli av elektrisitet …

Foruten besøk på Vemork kraftstasjon, i dag industriarbeidermuseum og mest berømt for tungtvannssabotasjene under 2.verdenskrig, tok vi ikke beina fatt denne gangen, men lot den spektakulære Gaustabanen føre oss fra 1000 moh langt inne i fjellets dyp og opp til Gaustatoppen,1883 moh. Gaustatoppen ligger like sørvest for byen, og herfra har man utsikt over nesten 1/6 av Norge.

Det så grått ut en liten stund, men snart fikk vi nyte synet

 

 Såheim kraftverk, like ved der vi bodde

Fra Rjukan, som forresten har navnet sitt etter «den rykende fossen», fartet vi rundt i fylket. Natur og kultur var på programmet. Morgedal; skisportens vugge, Heddal stavkirke, landets største bevarte stavkirke hørte med, idyller som Kviteseid, i tillegg til en etterlengtet visitt i «Midtbøs bakkar» i Vinje. Sukk … endelig kom sjansen til å få oppleve Midtbø; dikterhjemmet til Halldis og Tarjei. Her møtte den godt voksne datteren Guri Vesaas oss på trappen, og hun gav oss en personlig og privat omvisning i det skjønne huset og i omgivelsene der så mye vakker og unik litteratur ble skapt.

MidtbøHer satt Tarjei Vesaas og skrevHeddal stavkirkeKviteseid

Utflukt til ærverdige Dalen Hotel. Hvor vi ble servert Afternoon Tea i salongen må vite….

 Dalen, Hotellet med Verdens Søteste Ladestasjon

Ved innsjøen Totak, Rauland

                                                                    Vakre, idylliske Telemark

 

Så helg … vi rundet av Telemarksturen med å besøke Notodden og årets 30-årsjubilant: Bluesfestivalen!

 Little Steven med sitt 15 manns orkester

Ikke alle kunne slappe av og bare nyte musikken og atmosfæren.

Noen av oss var på Notodden ei lita uke for å lære Bluessjangeren bedre å kjenne. Little Steven var mentor, og elevene ble etter kort tid kastet ut i det med opptredener.

Her fra kickoff’en på utestedet Teledølen

 

 

                         «Rektor» Little Steven og en av hans elever (mobilbilde)

 

 

 

Please follow and like us:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.